Henrik Meinander asettuu ehdolle EU-vaaleissa

Viidettä sukupolvea Helsingissä asuva Henrik Meinander asettuu ehdolle Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokkaana eurovaaleissa. Helsingin yliopiston historian professorina vuodesta 2001 toiminut Meinander on säännöllisesti analysoinut ja kommentoinut Euroopan unionin kehitystä ja haasteita sekä akateemisissa töissään että julkisissa lausunnoissaan. Meinander on aktiivisen ja dynaamisen unionin vankka kannattaja, ja hän pitää erittäin tarpeellisena, että Euroopan parlamentissa on jäseniä, jotka tuntevat muutakin kuin poliittista retoriikkaa ja vaalitaktiikkaa.

– Kuten kaikki tiedämme, Euroopan unioni on poliittisten vitsien suosikkiaihe. Tosiasia kuitenkin on, että se on toistuvasti osoittanut kykynsä selviytyä kriiseistä, eikä vähiten silloin, kun Venäjä aloitti raa’an hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja Putin toivoi EU:n halvaantuvan. Jotta EU:n kyky vastata tuleviin haasteisiin vahvistuisi, on siksi tärkeää vahvistaa unionin yhteisiä toimielimiä esimerkiksi ottamalla käyttöön enemmistöpäätöksenteko kaikissa unionin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvissä asioissa. Pidemmällä aikavälillä olisi myös tärkeää, että Euroopan parlamentilla olisi verotusoikeudet ja komission pitäisi nauttia parlamentin luottamusta, Meinander sanoo.

– Tutkijana ja akateemisena opettajana näen, että EU:n innovaatio- ja tutkimuspolitiikkaa on tarpeen integroida ja vahvistaa. Tämä edellyttää, että unionin päättäjillä on riittävästi tietoa siitä, miten opetus ja tutkimus liittyvät toisiinsa ja miksi molempiin kannattaa investoida jatkuvasti. Vapaata tutkimusta ja monipuolisia koulutusohjelmia tarvitaan myös unionin demokraattisten instituutioiden, avoimen kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisten sananvapauden tukemiseen ja vahvistamiseen. Nämä kaikki ovat tällä hetkellä uhattuina monesta suunnasta, ei vain autoritaaristen hallintojen toimesta muualla maailmassa vaan myös unionin sisällä, Meinander sanoo.

Torvalds: Suomi hyvin valmistautunut päivitettyihin jätevesimääräyksiin

Keskiviikkona EU-parlamentti hyväksyi päivitetyt säännöt tiheään asutuista alueista peräisin oleville jätevesille. Äänin 481-79 EU-parlamentti antoi vihreää valoa sovulle, joka aiemmin tänä vuonna saavutettiin parlamentin, komission ja neuvoston välillä. Nils Torvalds (RKP/Renew Europe) toimi EU-parlamentin pääneuvottelijana ja on tyytyväinen lopputulokseen.

Lue edellinen artikkeli

Karin Cederlöf Uudenmaan RKP:n uusi piirin puheenjohtaja

Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen Uudenmaan piiri piti piirikokouksensa lauantaina 13. huhtikuuta Sipoossa. Piirikokous valitsi Karin Cederlöfin uudeksi piirin puheenjohtajaksi. Cederlöf on toiminut valtuutettuna Espoossa vuodesta 2021 ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella vuodesta 2022. Cederlöf on myös HUS:n hallituksen jäsen. Cederlöf on koulutukseltaan juristi ja työskentelee ministeriön virkamiehenä. Cederlöf odottaa innolla työn aloittamista piirin puolesta.

Lue seuraava artikkeli