Torvalds: Suomen on jälleen otettava aktiivisempi rooli EU:ssa

18.11.2017

Koska Suomen kansainvälinen asema on vahvistunut EU-jäsenyyden myötä, heikompi EU on Suomen etujen vastaista politiikkaa.

RKP:n presidenttiehdokas Nils Torvalds kehottaa Suomen hallitusta ottamaan aktiivisemman roolin EU-yhteistyössä.
− Nyt Suomen on aika ottaa paikkansa EU:n ytimessä. Suomi ei saa antaa periksi ummehtuneelle nationalismille, Torvalds sanoo.
Hän painotti, että EU-jäsenyys vahvisti Suomen asemaa kansainvälisesti. Maamme sai sitä myötä vaikutusvaltaa asioissa, jotka koskevat kauppapolitiikkaa, sisämarkkinoita ja vahvisti Suomen turvallisuutta.

Suomi on viime aikoina jäänyt EU-yhteistyön jälkijunaan ja on muuttunut varovaisemmaksi sitä mukaa kun populistit ovat saaneet enemmän vaikutusvaltaa.
− Toivon pääministeri Juha Sipilän ottavan aktiivisemman roolin EU-asioissa esimerkiksi samalla tavalla kuin Paavo Lipponen aikoinaan, Torvalds sanoo.
Kulttuuri- ja Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) sanoi torstaina Helsingin Sanomille, että Suomi haluaa leikata EU:n monivuotista budjettia. Perusteluna hän käytti muun muassa Brexitiä – vaikka Suomen osuus nettomaksajana on pienentynyt. Sipilä antaa tiedonannon Suomen EU-politiikasta eduskunnalle ensi viikolla.
− Nyt on aikaa ryhdistäytyä. Hallitus ei saa jäädä kansallisten erityisintressien panttivangiksi.

Koska Suomen kansainvälinen asema on vahvistunut EU-jäsenyyden myötä, heikompi EU on Suomen etujen vastaista politiikkaa.
− Suomi ei voi pitää esimerkiksi Unkaria esikuvana EU-politiikassa. Nyt pitää taas olla aktiivinen ja rakentava, sekä tehdä töitä vahvemman EU:n puolesta.
− Sinisissä unelmissaan jotkut poliitikot ehkä kuvittelevat, että Suomesta tulee vahvempi mitä heikompi EU:sta tulee – mutta se toimii päinvastoin. Vahva EU on Suomelle hyvä asia, Torvalds sanoo.

Suomesta tulee EU:n puheenjohtajamaa kesällä 2019 vain muutama kuukausi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.
− Puheenjohtajuus vaatii valmisteluja, jos halutaan saada jotain aikaiseksi. Silloin on apua hallituksesta, joka ei ole EU-kriittinen vaan, joka näkee EU-yhteistyön mahdollisuudet, Torvalds sanoo.

Kirjoittaja: